måndag 31 augusti 2009

Skördetid

Äntligen börjar våra tomater få färg. I år tycker jag de är ovanligt sena trots den tidiga värmen. Först klara är de små körsbärstomaterna. Söta och med mycket tomatsmak. En himmelsk skillnad mot köpetomaterna.


Björnbären mognar för fullt. En stor bunke plockade jag snabbt ihop igår kväll. Av några ska det förhoppningsvis bli likör. Fick tipset från en i vårt område och tänkte passa på att pröva hur det blir. Bäst att ha tålamod. Först om 6 månader är den klar för provsmakning. Passade även på att göra blåbärslikör av de frysta bären från skogen när flaskan var framme. Inte lika lång väntan, kanske klar till jul...

Lite fint på trappan har det också blivit vilket känns välkomnande. Sommarblommorna hade gjort sitt och förpassades till komposten.
Nu ska jag snart iväg på PIM- utbildning. Det är en datautbilning i flera steg för pedagoger. Hoppas jag klarar av det...
Tjingeling\\ Anna-Lena


söndag 30 augusti 2009

Födelsedagskalas

Igår firade vi sonens födelsedag tillsammans med släkt och vänner. Födelsedagsbarnet hade bestämt menyn. Det blev köttfärspaj med ett täcke av creme fraiche och majonäs, sallad, bröd och ost. Efteråt blev det marängtårta med hjortron. En superlätt variant av tårta som sonen fixade till helt själv. 14- åringar kan verkligen vara till stor nytta, när de har lust! Vi satt ute på altanen och vädret varierade kan man väl säga. Ena stunden stekhett och nästa ösregn och storm. Tur att taket numera är tätt. Det är roligt med kalas för då blir det av att vi träffas...

Vi var 15 personer i varierande åldrar, från 6 år till 87. Ett gott gäng som alla fick plats på altanen.

Vackra färger!

Marängtårta med hjortron.
Blir du sugen så finns receptet här under...
Nu blir det inget mer kalasande på ett tag. Idag ska vi först hjälpa en god vän som flyttar och sedan väntar förberedelser för ännu en arbetsvecka. Tvätta, handla, planera osv...Precis som vanligt så går helgen alldeles för fort!

Frusen marängtårta med hjortron


Frusen marängtårta med hjortron

ca 400 g hjortronsylt (kan gärna blandas upp med lite frysta mosade hjortron)
2 marängbottnar
1 paket vaniljvisp
några små maränger
Ev. physalis, rostade mandelspån eller någon annan dekoration

Gör så här:

Vispa vaniljvispen tjock och pösig
Lägg en marängbotten i en form med löstagbar kant. Om den inte passar helt så går det bra att fylla ut med lite krossade småmaränger.
Bred ut hälften av sylten på marängen
Bred ut hälften av vaniljvispen ovanpå sylten
Täck med den andra marängbottnen
Bred ut resterande sylt och täck med resten av vaniljvispen

Vill du dekorera med rostade mandelspån så strör du på det innan tårtan åker in i frysen.
Frys över natten och ta fram tårtan ca 30 min före servering.
Dekorera med physalis och några maränger.

tisdag 25 augusti 2009

Phalaenopsis

Nu är det full fart på arbetet och då är det svårt att orka med något annat än det mest nödvändiga här hemma. Det blir därför inga nya fotografier utan istället visar jag några bilder på mina phalaenopsis. De är otroligt tacksamma och blommar nästan hela tiden trots minimal skötsel. Tittar man närmare på dem så är varje blomma en riktig skönhet. Jag har tre olika färgvarianter och det är svårt att säga vilken som är vackrast...Fotografierna är kanske inte de bästa men fullt njutbara ändå.
Lila

Vit


Gul



måndag 24 augusti 2009

Födelsedag


Idag har det firats! Vår lille kille är helt plötsligt 14 år och längst i familjen. Hjälp vad fort det går...Vi började med en tidig väckning, 06.30, och vacker sång. Massor med paket och så småningom frukost. Därefter bar det iväg till skolan som började idag...på födelsedagen...varför inte bara en ledig dag till... Efter jobb och skola så blev det fika. Björnbärskaka och glass. Vi har som tradition att skörda de första bären till denna speciella dag eftersom de precis brukar mogna då.
På kvällen blev det Thaimat från stan. Vårt favoritställe var stängt, inte bra att fylla år på en måndag, men det smakade bra ändå. Sedan slank det ner lite mer björnbärskaka...Efter det en tidig nattning efter en lång dag. Till helgen väntar stort kalas med kompisar och släkt. Härligt!

Björnbärskaka


Till en kaka behövs:

1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
300 g färska eller djupfrysta björnbär
2 msk socker
2 msk potatismjöl (ta 3 msk ifall du använder frysta bär)
pärlsocker, mandelflarn

Gör så här:
Vispa ägget pösigt. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i ägget. Vänd ner det smälta smöret. Skrapa ner smeten i en smord, kokosbeströdd form med löstagbar kant. Blanda socker och potatismjöl i en skål och blanda i björnbären väl. Lägg sedan bären ovanpå smeten. Strö över lite pärlsocker och mandelflarn (kan uteslutas). Grädda kakan i 175 grader varm ugn i 30-40 minuter. Täck kakan mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt svalna.
Serveras med lätt tinad vaniljglass...

onsdag 19 augusti 2009

Salamander


Arbetet med garaget har fortsatt. Vår rörmokare var sjuk idag och kunde inte komma så då blev det lite andra projekt som påbörjades. Ett rör från dagvattnet skulle kopplas in i brunnen och tro det eller ej...när vi lyfte på locket så simmade något runt nere i mörkret! Det var svårt att avgöra vad det var och hur hade det tagit sig dit? Med en hink lyckades vi fiska upp varelsen som visade sig vara en ensam salamander. Stackare! Den är nu flyttad till en stor damm i närheten och där hoppas vi att den ska trivas.

måndag 17 augusti 2009

Trappa på plats

Vi har blivit med trappa! Idag var äntligen våra snickare här och satte trappan på plats. Den går från det blivande hobbyrummet och upp till garagets övervåning. En stor och tung koloss som lyftes på plats av fyra starka män, så duktiga så! Nu kan vi fortsätta måla och göra klart i garaget där trappan förvarats en längre tid. I veckan ska dessutom rörmokaren komma och koppla ihop alla rör till vatten och golvvärme. Så mycket har det inte hänt på länge...
Idag var det dessutom min första dag på arbetet efter sommarledigheten. Det var full fart direkt och snabbt var man inne i de gamla spåren. Extra kul var ju att alla 4 slöjdlärarna var på plats samtidigt. Det händer inte så ofta. Vi har dessutom blivit fler i vårt lilla estetgäng eftersom en bildlärare flyttat in. Härligt!

söndag 16 augusti 2009

Sista kvällen

Så var den då här, ledighetens sista kväll...Så många veckor och plötsligt är de bara slut. Just nu känns det som om jag aldrig vill arbeta mer. Tänk att bara få vara hemma och syssla med sådant man har lust med just för stunden. Undrar hur lång tid det skulle ta innan jag verkligen började längta efter arbetet? Som tur är så har jag ju ett arbete som jag verkligen trivs med. Vis av erfarenhet så vet jag att det blir bra bara jag kommer dit och ännu bättre när eleverna dyker upp nästa vecka. Det är bara så hääärligt att vara ledig!

Hjärnan har börjat koppla på och mina pärmomslag är färdiga. Det kommer att bli startarbetet för flera av mina slöjdgrupper. Eleverna får fritt designa sina omslag men deras namn måste finnas med. På insidan blir det en praktisk ficka för slöjddagboken. Förhoppningsvis blir det lite mer ordning nu när pärmarna ska användas i både trä och textilslöjden.

I trädgården märks det att sensommaren är här. Syrénhortensiorna har börjat rodna även om fotot inte helt återger färgen rätt.

De första trädgårdsbjörnbären är klara för avsmakning. Skörden kommer att bli stor om det bara inte blir för regnigt. Då möglar de lätt.
Nu är det soffan och friidrotten som gäller och därefter sängen. Bäst att vara utvilad inför morgondagen då klockan ringer straxt före sju.
Morsning korsning!

torsdag 13 augusti 2009

Äntligen inloggad

Det har varit något krångel med min inloggning men nu funkar det igen! Hann bli lite orolig - tänk om allt är borta! Det går fort att bli en inbiten bloggare...Idag får ni se några bilder på våra gullhönor. Det är blåbärsjakt i köket. Båda två var på sitt bästa humör så att fånga dem på samma bild var inte lätt. Det här var den som blev bäst. Då kan ni tänka er hur resten blev...
Åhh, så mumsigt! Blåbär är verkligen jättegott och mycket nyttigt. Hur många får man?


Sen måste jag skryta också....Sonen i familjen virkar mormorsrutor. Det ska bli en liten väska att ge bort i present. Inte lätt att motstå en liten kusin som ringer och önskar...Visst är han duktig!
Bilden togs för några dagar sedan och nu har han dessutom sytt ihop den och satt i en dragkedja också. Jättefin! Kusinen blir säkert nöjd. Väskan ska fyllas med några "arnebus" och vad det är får ni allt fundera på. Här avslöjas inget!
Detta får räcka för denna gången. Nu bär det av mot Ullared och Gekås. Kanske återkommer jag med några av fynden.
Ha det så gott!

måndag 10 augusti 2009

Ute och inne

Idag har vi haft lagom väder för både inomhusarbete och bärplockning. I skogen skrapade jag ihop en liter blåbär. Att plocka blåbär är verkligen en tålamodsprövande sysselsättning...Burken blir ju aldrig fylld. Med värkande rygg vandrade jag ner för berget och var riktigt stolt över min skörd. Väl hemma fick maken bären som namnsdagspresent och nu ska de snart avnjutas med nygjord citronglass.
Det blev också en omgång till med sega baguetter. De andra gick ju åt i rykande fart.

När jag ändå höll på och stökade så blev det dessutom ett bröd som jag fyllde med en massa godsaker som mosarella, oliver, basilika, kallrökt skinka och soltorkade tomater.


Därefter rullade jag ihop det till en krans och gräddade det knaprigt brunt. Riktigt gott!
Nu är det Fika Dags! Vi hörs...



lördag 8 augusti 2009

Lata dagar

Åh, vilka härliga dagar vi haft! Badväskan har packats med fika och så iväg till vår älskade badvik. Flera dagar i sträck har vi fått njuta av sol och hav. Vattnet är kristallklart och det har hunnit bli riktigt varmt igen. Kan det bli bättre? Timmarna bara flyger iväg och ändå är det svårt att åka hem. Tänk om det inte är lika fint imorgon...

Den fria horisonten ger själen ro!
Igår var dessutom kvällen alldeles magisk. Havet låg som en spegel och luften var ljum. Jag tror det var sommarens finaste kväll. Vi promenerade en runda vid havet och åt en glass i hamnen. Båtrtrafiken var livlig sent in på kvällen och många passade på att kvällsbada.
Lite sorg och oro har vi också haft. Vår älskade Zara Zilkesvin har varit krasslig igen. Hon fick svårt att röra sig och orkade bara ligga på sidan. Vi har matat henne med vitaminer och annat nyttigt och nu verkar krisen vara över för denna gången. Precis nyss kom hon fram och hälsade, ett friskhetstecken! Vi vill ju så gärna ha henne kvar ett tag till...

onsdag 5 augusti 2009

Ljummen potatissallad

Idag har vi haft en underbar dag! En kompis till mig och 5 härliga tonåringar susade iväg mot badevika. Två på moppe och resten i bilen. Det blev sol och bad på klipporna. Visst är det mysigt med stora barn! De klarar mycket själva men vill ändå hänga med ibland, stunder att ta tillvara på! Fram mot kvällen blev det grillning med familjen. Vi grillade kött och riktigt goda italienska salsiccia korvar. Till det en ljummen potatissallad som såg ut så här:


I salladen blandar jag det som finns hemma. Idag blev det rädisor, gurka, rå blomkål, röd paprika, lök, tomater, sockerärtor, kryddgrönt från trädgården och så nykokt ljummen potatis. Över salladen häller jag en vanlig vinegrettesås av äppelcidervinäger och olivolja. Lite salt och peppar och sedan är det klart att hugga in. Allt gick åt!

Trevligt besök

Hallå där! Idag har vi haft besök av ett ruskigt stort och lurvigt marsvin. Hon spanade in oss länge och väl. Rätt söt faktiskt! Zara skulle genast fram o gulla med henne...Hon som är en riktig fegis annars...konstigt! Måste haft något med mat att göra...

Tillsist fick även jag gå fram å hälsa. Den lurviga varelsen heter Vera och är visst en HUND (förlåt!). Hon kommer faktiskt hit lite då och då i sällskap av en trevlig gosse. Vet ni vad - hon tycker faktiskt att vi är lite läskiga (fniss, fniss).
Morsning från Zelda Zilkesvin

tisdag 4 augusti 2009

Gult som solen

Nästan lika bra som sol...Tog en liten runda i skogen bakom huset och se vad jag fann - kantareller! Jag blir alltid lika glatt överraskad när de tittar fram under gräset. Hittar man bara en så finns det dessutom oftast fler. Såg också stora fina blåbär men de får vänta tills imorgon eftersom jag saknade något att ta dem i. Till svamp fick min kofta duga men blåbär...nix. Allt för många fläckar skulle det nog bli.

Regn

Idag har det REGNAT. På morgonen vräkte det ner och men nu ser det lite bättre ut. Det sägs ju att efter regn kommer solsken så nu är det bara att vänta...

Under tiden så passar jag på att göra pannacotta med hjortron. Det ser mycket gott ut på bilden i receptboken och jag har länge tänkt att pröva det. Nu ska den bara stelna och sen ska vi mumsa i oss. Om det smakar lika gott som jag tror så kommer nog receptet här framöver.

Här ser ni ett litet smakprov på våra nya köksmöbler. Idag har jag letat dynor till stolarna men inte funnit några eftersom sitsen är lite för djup. Jag blev tvungen att beställa skumgummi och tillverka egna. Det blir lite mer arbete men det får väl gå. Det värsta blir att hitta tyg. Helst hade jag velat ha samma som på vår kökssoffa men det går inte att få tag på längre. Kanske går det att kombinera med något enfärgat brunt tyg.
Nu tror jag att det får bli en lång promenad med stavar så att pannacottan kan slinka ner fram mot kvällen...

lördag 1 augusti 2009

Grönbesök!

Dagens händelse! En riktigt stor och grann vårtbitare tänkte dela säng med sonen inatt. Av det blev det inget utan den fick snällt åka glassburk ut till trädgården igen. Fantastiskt vacker!

Nya projekt



Idag har vi haft härligt sommarväder och visst blir man mer inspirerad då! En del fixande hemma, en lång promenad med stavar och en mysig grillkväll har det hunnits med.

Vårt kök genomgår dessutom en behövlig uppfräschning. Hur trött är man inte på all gulnad furu...möbler, tak och panel. Vi skulle behöva måla taket vitt, tapetsera om mm, mm. Men det säger mannen tvärt nej till. "Vi kan inte börja på ett ställe till". Vad gör man då? Jo med en kvinnas list och en tonårings trevliga kommentarer så bär det iväg till möbelaffären. Hem kommer vi med nytt matbord, stolar och hyllor. HÄRLIGT! Vi är på G...Ut med furubordet och in med oljad ek. Det kommer att bli riktigt fint och taket känns inte riktigt lika trist längre. Tänk vad lite shopping piggar upp! Nu är allt inoljat och imorgon kanske det blir blir frukost i köket.

Kanhända kommer det lite bilder så småningom...

Jag har också startat ett nytt virkprojekt. Rundlar som virkas samman till sexkanter, hexagoner. Varje rundel virkas fast direkt och på så sätt slipper man sitta och sy ihop alla rutor mot slutet. Beskrivningen hittade jag här http://crochetra.blogspot.com/2009/02/hexagon-pa-svenska.html. Arbetet känns lagom stort att pyssla med så här i sommartider. Kanske blir det en mindre filt eller en kudde. Det beror på hur länge mitt tålamod räcker...