måndag 4 oktober 2010

En zebra till kaffet...


I helgen har vi kalasat och firat mannens födelsedag. Första dagen på resten av livet...Ett simkort kommer förhoppningsvis att göra susen både här och där...
Tårtan hade strykande åtgång men en liten bit räddades undan till fotograferingen.
Karuselltårta, 8-10 bitar

Botten:
3 ägg
1 1/2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
Blanda samman mjölet med bakpulver. Rör ner det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 5 minuter eller tills kakan har fin färg och har "stannat".
Strö lite socker över kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Drag bort pappret som kakan har gräddats på. Låt kallna under en handduk.
Fyllning:
200g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g smör
Värm grädden i en kastrull. Häll ner grovhackad choklad och låt den smälta. Rör ner honung och tärningar av smör. Låt krämen kallna till rumstemperatur.
Garnering:
ca. 4dl grädde
något trevligt "pynt"
Bred krämen över kakan. Vispa 2 dl grädde och bred ut över chokladen.
Skär sedan kakan i 4 cm breda remsor på längden.
Ta en remsa och rulla ihop den. Lägg den på ett tårtfat. Fortsätt att snurra remsorna en efter en utanpå den föregående tills remsorna är slut. Vispa resterande grädde och bred den över tårtan. Garnera med hackad choklad, frukt, blommor eller något annat du tycker om. Jag tog mörk choklad blandad med lite mintchoklad och de sista blommorna från en pelargon.

Inga kommentarer: