torsdag 3 september 2009

Grötbullar

Så var det torsdag och ledig förmiddag igen. Idag passade jag på att baka grötbullar, ett uppskattat mellanmål för en hungrig skolkille.

Bröden gör jag så här:

3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
100 g smör
0,5 dl rapsolja
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk honung
Vetemjöl

Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner oljan och smöret så att det smälter.
Tillsätt vatten och honung, låt svalna tills fingervarmt.
Smula i jästen och blanda väl.
Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg.
Låt jäsa 45 minuter.
Forma bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek.
Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja dom var verkligen goda. Kan även ätas av sådana som inte är "skolkillar".